Sermaye Piyasaları Paneli
ESKİ SPK BAŞKANI PROF. DR. VEDAT AKGİRAY VE BORSA BAŞKANI SN. HİMMET KARADAĞ İLE KATILIM FİNANSI VE PAYLAŞIM EKONOMİSİ AÇISINDAN SERMAYE PİYASALARININ ÖNEMİ VE POTANSİYELİNİ KONUŞTUK
Merkezimizin 27 Nisan'da Seyyid Hasan Paşa Medresesinde gerçekleştirdiği “Katılım Finansı ve Paylaşım Ekonomisi Açısından Sermaye Piyasalarının Önemi ve Potansiyeli” konulu panelde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Akgiray ve Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ İÜ’ye konuk oldu.
Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Mehmet Saraç, İSİFAM’ın akademik ve sektörel çalışmalar için devamlı ve faydalı bilgi sağlamak amacıyla hizmet veren bir kurum olduğunu belirtti. İstanbul’u dünyada büyük bir finans merkezi yapmak için en önemli adımlardan birinin faizsiz finans sitemi olduğuna değinen Doç. Dr. Saraç, “Biz burada faizsiz finans sisteminin hem etkin ve kapsamlı bir sermaye piyasasının gerçekleştirmesinde hem de sürdürülebilir bir ekonomik sistemin sağlanmasında önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Karşılama konuşmasını yapan İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan da özetle Faizsiz finansın Türkiye’de ciddi bir potansiyeli olduğunu belirtti.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet İncekara’nın yaptığı panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Vedat Akgiray oldu. Prof. Dr. Akgiray, dünyada büyük oranda borçlanma olduğuna dikkat çekerek sermayenin hisse senedi peşinde koşamadığını ve halka arzların da düştüğünü söyledi. İşsizliğin de dünya çapında büyük bir sorun haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Akgiray, gelişmekte olan ülkelerin sermayeye ihtiyacı olduğunu, bölgesel ve global çatışmaların finans alanına da yansıdığını kaydetti. Prof. Dr. Akgiray finansal krizlerden kaçınmak için önceki tecrübelerden ders çıkarılması gerektiğini söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Dünyada en zengin 8 insanın serveti 3,5 milyar insanın gelirine eşit. Krizler zengini daha zengin yapıyor ama krizin bedelini diğer insanlar ödüyor. Finansal anlaşmalarda adaletsiz bir madde olmamalı. Hem riski hem de kazancı paylaşmalıyız. Çok risk alan, çok kazanmalı.
Ayrıca her zaman kar etme garantisi olacak diye bir şey yok, sigorta bu açıdan caiz olmayabilir. Yatırım yapılan bir işte yatırım değerinden daha fazla zarar olmamalı. Kar peşinde koşabilmek için üretmeliyiz. Bütün firmalar finansa kolay ulaşabilmeli. Büyük firmalar finansa kolay ulaşabilirken, küçük işletmeler ulaşamıyor. Bir ticarete, işe ortaksak şeffaf olmalıyız.”
Panelin ikinci konuşmacısı olan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise:
"İslami finansın Türkiye’de gelişmesi için yapılması gereken bazı çalışmalara değindi. Konunun siyasi anlamda da destek gördüğünü ifade eden Karadağ, konuya ilişkin farkındalığın her geçen gün arttığını söyledi. “Eğer gerçekten bir katılım bankası, İslami finans oluşturacaksak borsa ve sermaye piyasaları bu işin merkezinde. Her kesimden insanın ticaretin bir yerinde olması gerek. Ayrıca insanların kafasında 'Faiz olmazsa ticaret olmaz' gibi bir algı var ama öyle bir şey yok” şeklinde konuşan Karadağ, üniversitelerde bu konunun gündem buluyor olmasının oldukça önemli olduğunu" vurguladı.
Borsa olarak bu alanda yaptıkları çalışmalardan bahseden Karadağ, geçtiğimiz dönemde sunulan Gayrimenkul Sertifikası ürününe ilişkin katılımcılara bilgi verdi ve bu yönde farkındalık yaratma çalışmalarının devam edeceğini bildirdi. Karadağ, "Helalinden gayrimenkulü satmaya başladık. Helal ürünleri yakın gelecekte bayağı bayağı artıracağız."
Etkinlik sonunda dinleyiciler arasında 10 kişiye 10'ar adet gayrimenkul sertifikası çekilişi yapıldı. Kura çekilişini bizzat yapan Karadağ, şanslı katılımcıları tebrik etti. Etkinlik, plaket töreni ile sona erdi.
Panelin videosunu izlemek için tıklayınız.